Coinbaas
Coinbaas_cryptocurrency_btc
Home » Nieuws & Artikelen – Cryptocurrency » Bitcoin, het nieuwe goud?

Bitcoin, het nieuwe goud?

De Bitcoin wordt in de volksmond ook wel digitaal goud genoemd.

Waar komt deze naam vandaan? Waarom wordt het vergeleken met goud? Het is natuurlijk een raar idee, dat een digitale wiskundige code het zelfde wordt genoemd als die mooie goudstaven die ergens in Zwitserland in een kluis verstopt zijn.

Op dit moment is een kilo goud rond de 35 duizend euro. De Bitcoin staat op dit moment ongeveer gelijk aan 1/3 kilo goud.

Nu komen we aan bij de relevante vergelijkingen tussen de Bitcoin en goud.

  1. Net als met goud wordt de Bitcoin steeds duurder om te verplaatsen. Dit komt door de verhoging van de miners fee.
  2. Bitcoin is net als goud moeilijk en duur om te delven. Alle miners bij elkaar verbruiken net zoveel stroom als bijvoorbeeld heel Ierland.
  3. Het aanbod is gelimiteerd. Van goud is op dit moment 170.000 ton boven de grond. Onder de grond wordt het steeds schaarser. Hetzelfde geld voor de Bitcoin. Er zullen in totaal maar 21 miljoen Bitcoins worden gemined.
  4. Goud wordt betracht als gezond geld. Het voldoet aan alle definities van gezond geld. Bitcoin voldoet ook aan deze definitie met als belangrijkste factor: behoud van koopkracht. Goud heeft altijd mensen geholpen om het vermogen te beschermen tegen geldontwaarding. Bitcoin heeft vreemd genoeg deze rol ook overgenomen. Als je de korte termijn volatiliteit van de Bitcoin koers even negeert en puur kijkt naar de koersontwikkeling op lange termijn, dan zie je dat Bitcoin al vele initiële beleggers super rijk heeft gemaakt.
  5. Goud valt buiten het bankenstelsel. Banken hebben geen vermogen over jouw goud. Bij Bitcoin gaat deze vlieger het beste op. Bitcoin is niet te beheren of te manipuleren, het ligt buiten het bereik van confiscatie en manipulatie.
  6. Goud wordt gebruikt als stabiel kapitaal als het slecht gaat met de economie. Dit zie je steeds vaker terugkomen bij de Bitcoin, dat het als vluchtkapitaal wordt gebruikt..

Wat afwijkt van de relevantie is dat je Bitcoins heel gemakkelijk kan inkopen, verkopen en verplaatsen. Met goud is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Ook heeft goud door zijn oude leeftijd al zeer lange tijd bewezen dat het stabiel is. Daarnaast is de Bitcoin afhankelijk van stroom. Bij een wereldwijde ramp zal goud altijd bestaan en zijn waarde houden.

Bitcoin als globaal ruilmiddel is voorlopig nog meer dan één brug te ver. Daardoor is het wantrouwen bij brede lagen van de bevolking in virtuele munten nog veel te groot.

Fratsen met online diefstal en hacking van bitcoins, zoals vorige zomer opnieuw met 65 miljoen dollar gebeurde, zijn in dit opzicht ook niet bepaald bevorderlijk. De forse prijsschommelingen in de korte carrière van de virtuele munten zijn ook niet van die aard om goud als ultiem waardeopslagmiddel op korte termijn naar de kroon te steken.

Wij zien het bijvoorbeeld nog niet direct gebeuren dat centrale banken Bitcoins zullen kopen als onderdeel van hun valutareserves. Laat staan dat ze er hun goudreserves zullen door vervangen. Ja, wij vinden het slim om te investeren in Bitcoins, vooral vanwege de hoge rendementen. Maar wil jij dat je vermogen stabiel blijft. Dan raden wij jou aan om gewoon in goud te investeren.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!

PARTNER

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.