Coinbaas
Home » Crypto Termen

Crypto Termen

Bearmarket 

Een koers die langdurig een dalende trend aanhoudt noemt men een bear market. Dit komt van de beer die zijn prooi omlaag slaat. 

Bullmarket 

Een markt met veel potentie. Grote investeerders zijn optimistisch en verwachten grote winst te kunnen maken in de toekomst. Dit komt van de stier die vaak met zijn horens omhoog zwaait. 

51% attack (51% aanval)

Een 51%-aanval stelt de situatie voor waar meer dan de helft van de computerkracht binnen een bepaalde blockchain van één persoon of één geconcentreerde groep komt. Dit zorgt ervoor dat deze groep de complete controle over deze blockchain krijgt. Ze kunnen dan bijvoorbeeld al het minen stoppen, alle transacties stoppen of elke coin van deze specifieke blockchain oneindig vaak uitgeven.

Buy the rumour, Sell the news 

“buy the rumour, sell the news” een zin wat veel in de wereld van het handelen voorkomt. Dus ook in de cryptocurrency wereld. Maar wat houdt het precies in?  

We nemen als voorbeeld een nieuwsbericht van Bitcoin. Bitcoin komt met een update. Exacte details van de update zijn nog niet bekend. Maar het schijnt een grote ontwikkeling te zijn.  De hype is groot. Men gaat vol de Bitcoin inkopen waardoor de koers stijgt.  

Nu kunnen er drie dingen gebeuren: 

  1. De details van de update worden bekendgemaakt. De update is goed. Toch verkopen veel mensen hun Bitcoins, omdat ze weten dat het slim is om in te kopen op de eerste aankondiging van de update en de hype wat volgt (buy the rumour, sell the news). Het is onmogelijk om de hype vast te houden.  
  2. Het slechtste scenario is dat de details van de update een flop is. En de Bitcoin volledig instort. 
  3. De details van update zijn echt geweldig. Nieuwe wereld ontwikkelingen. De hype houdt aan en de Bitcoin stijgt nog verder. Dit is het minst voorkomende.  

 

FOMO = Fear Of Missing Out (Bang om buiten de boot te vallen)

Wanneer een koers van een bepaalde coin dusdanig is gestegen, denkt men veelal: “Dit is de nieuwe Bitcoin/Ethereum!”. Hierdoor denkt men niet rationeel na over de aankoop. Wellicht was de recente stijging precies het hoogste punt? Is het komende dagen mogelijk dat hij gaat dalen? Maak altijd een weloverwogen beslissing! 

 

FUD= Fear Uncertainty and Doubt (Angst, Onzekerheid, Twijfelachtig)

Dit zijn diverse emoties en gevoelens die een trader kan hebben wanneer een markt onzeker is in negatieve zin. Bijvoorbeeld wanneer er geruchten./speculaties rondgaan van een mogelijke prijsdaling van een bepaalde coin. Een goede trader houdt zijn emoties onder controle, ook wanneer hij een verlies maakt op zijn trade. 

Fork 

Een fork gebeurt wanneer een alternatieve operationele versie van de huidige blockchain zich permanent afscheidt. Dit kan op drie verschillende manieren gebeuren:

  • Door een 51%-aanval
  • Doordat er een bug in het programma zit
  • Doordat er nieuwe substantiële wijzigingen in de huidige blockchain gemaakt moeten worden.

Fiat geld 

Fiat is geld wat wettelijk is goedgekeurd. Fiat geld heeft enkel een waarde heeft omdat de politiek en de bevolking zijn overeengekomen om er waarde aan te hechten. Het wordt ook bijgedrukt, waardoor inflatie plaatsvindt. Fiat geld is potentieel veranderlijk en niet gebaseerd op een onderliggende vaste en tastbare waarde zoals bijvoorbeeld goud. 

 

Pump and dump groepen 

Wanneer de waarde van een coin zonder duidelijke reden opeens heel hard stijgt is de kans groot dat dit door zogenaamde ‘pump and dump’ groepen komt. Dit zijn kapitaalkrachtige en invloedrijke groepen die grote hoeveelheden van een coin kopen en deze ook gaan promoten. Hierdoor zal de koers van deze coin flink stijgen. Wanneer de stijging voldoende is dumpen zij massaal hun eerder aangekochte coins en strijken de winst op. De koers zal hierdoor weer zeer snel dalen.  

Pump and dump groepen spelen in op het gevoel van beginnende investeerders die een coin flink zien stijgen. Doordat deze de boot niet willen missen stappen ze ook in, echter is de stijging dan al dusdanig dat de late instappers uiteindelijk na de dump met verlies achter zullen blijven. 

 

POW (Proof of Work) en POS (Proof of Stake) 

Op het moment je geen coins koopt van een exchange zijn er nog twee gangbare manieren om coins te verkrijgen. Dit kan gebeuren door de coins te minen (PoW) (zie ‘Het delven van Bitcoin’) of door de coins in jouw eigen wallet te houden (PoS). Als je de coins in je wallet vasthoudt wordt dit ook wel ‘staken’ genoemd. Je krijgt periodiek van het netwerk ‘gratis’ coins (en dus zonder te minen) in je wallet gestuurd. De reden hierachter is dat de ontwikkelaar van de coin graag heeft dat jij jouw wallet actief verbonden laat zijn met het internet. Dat draagt bij aan de gezondheid van het netwerk van die betreffende coin. 

Hashrate

Dit is de snelheid waarmee de wiskundige problemen voor bepaalde blokken kunnen worden opgelost. Met andere woorden: de snelheid waarmee een nieuw blok kan worden ontdekt. ASIC mining zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hash rate naar beneden gaat.

Masternode 

Een masternode is een wallet of een bepaald type wallet van een coin die het best vergelijkbaar is met een PoS-constructie (proof of stake) Het verschil daarbij is dat de masternode vereist dat je een bepaald aantal aan coins in je wallet houdt en de masternode vaak (veel) meer coins cadeau doet dan met PoS het geval is. De geachte hierachter kan zijn dat de mensen achter het project willen dat degene met een masternode zijn coins vooral vasthoudt en niet op de markt dumpt (dit beïnvloedt de prijs negatief). Masternodes zijn vaak erg prijzig om te kunnen faciliteren, omdat het meestal een flink aantal coins vereist die vastgehouden moeten worden om in aanmerking te komen voor een masternode. Mocht het je lukken een masternode te operationeel te houden (je hebt de middelen of je bent er vroeg bij als de prijs nog laag is) dan is het niet ongebruikelijk dat een masternode kan voorzien in een degelijke vaste bron van inkomsten, iets wat direct aangeeft dat een masternode vaak veel verder gaat dan het alleen ‘staken’ van een coin. 

Private key (privé sleutel)

Een tekenreeks van letters en getallen dat geheim gehouden wordt door de gebruiker. Deze is speciaal ontworpen om een digitale overdracht te ondertekenen waarbij gebruik wordt gemaakt van een publieke sleutel. In het geval van Bitcoin is dit een private key die dient te werken met een public key.

Public key (publieke sleutel)

Een tekenreeks van letters en getallen dat openbaar is en dus door iedereen kan worden bekeken. Deze kan worden gebruikt in combinatie met een private key om een digitale transactie te ondertekenen.

Stop loss / conditional order 

Een stop-loss-order is een order die ervoor zorgt dat jouw coins op een bepaalde prijs worden verkocht op het moment de prijs daalt en is er om te voorkomen dat meer verlies wordt geleden. Het stopt dus je verlies, vandaar de naam ‘stop-loss’. Stel je hebt een altcoin gekocht op 0.0005 btc per stuk en je wil voorkomen dat je te veel verlies pakt, je kan dan instellen dat de coin automatisch op 0.0004 wordt verkocht. Als je in dit geval een normale order zou gebruiken in plaats van een stop-loss-order zou uiteraard hetgeen je aanbiedt direct worden verkocht aan de hoogste koper. Bij een stop-loss gebeurt dit dus niet, daar kun je instellen dat deze verkooporder pas wordt aangemaakt als een bepaalde prijs wordt behaald (de ’trigger’). In het eerdere voorbeeld koop je dus op 0.0005, zet je de trigger op 0.00045 en zodra deze prijs wordt bereikt zet het systeem automatisch een sell-order voor 0.0004. Tuurlijk pak je nu alsnog verlies, maar je voorkomt dat de coin nog verder kan dalen, terwijl jij nog steeds niet hebt verkocht. Een stop-loss-order is een conditional order, elke order die iets doet op basis van een conditie is in feite een conditional order. Zo zijn er ook condities waarbij een juist een buy order wordt geplaatst bij het bereiken van een bepaalde prijs, of een sell order die wordt geplaatst als de prijs naar een bepaalde hoogte is gestegen. 

Whales

Een whale is iemand die een groot percentage van een bepaalde cryptomunt bezit. Vaak is het zo dat een whale hierdoor ook de prijs van deze cryptomunt kan manipuleren.

Whitepaper

Een document dat tot in detail het protocol van de cryptomunt beschrijft.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!