Coinbaas
Home » Nieuws & Artikelen – Cryptocurrency » Digitaal geld en de Belastingdienst

Digitaal geld en de Belastingdienst

Hoe geven we digitaal geld aan op onze belasting aangifte?

Het digitale geld wordt steeds populairder, maar als het om geld gaat, komt er in ons mooie Nederland belasting bij kijken. In dit artikel willen we graag ingaan hoe je moet omgaan met de belasting over je digitale geld.

 

In de aangifte 2017 behandelt de belastingdienst jouw digitale valuta als “overige bezittingen”. De belastingdienst meld:

” Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.”

Digitale valuta dient opgegeven te worden in box 3: sparen en beleggen. Je neemt hiervoor de waarde wat het heeft op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet.  Je betaald vermogensbelasting over de waarde van de valuta op dat moment. Winst als gevolg van een koersstijging wordt gezien als vermogensgroei. Een deel van je vermogen is vrijgesteld van belasting. In 2017 is het heffingsvrije vermogen zonder toeslagpartner 25.000 euro en 50.000 euro met toeslagpartner.

Het is voor de belastingdienst lastig te achterhalen wat jouw vermogen is in digitale valuta. Krijg je toch een onderzoek en je hebt je bitcoins niet aangegeven. En ze zijn in waarde gestegen, dan wordt het gezien als zwart geld. Je kan het risico nemen, maar wanneer je veel digitale valuta’s laat uitkeren. Dan kan er een belletje gaan rinkelen bij de bank en komt je belastingdienst je uitkleden. Vermogensbelasting is in vergelijking met andere belastingen maar heel weinig.

Over je grondslag tot en met €75,000 betaal je 0.8613% vermogensbelasting in 2017.

Over het deel van je grondslag tussen €75,001 en €975,000 euro betaal je 1.38% belasting.

Over het deel boven €975,000 euro betaal je 1.67% belasting.

Digitaal geld wordt gezien als vermogen.

 

Wij raaden dus aan om bij de belasting aangifte te doen; jouw digitale geld op te geven om mogelijke beschikkingen te voorkomen!

 

Disclaimer: wij zijn geen belastingadviseurs, voor specifiek advies rondom belastingen kun je het beste terecht bij een belastingadviseur.

 

Op de hoogte gehouden willen worden over digitaal geld?

 

Join onze groepen op Telegram voor updates, analyses en speculaties!

 

Telegram-groep-bitcoin-cryptocurrency-miljonairs-rijk-worden
                    24/7 update channel!

 

Telegram-groep-bitcoin-cryptocurrency-miljonairs-rijk-worden
24/7 groepsgesprek. Geen gezeik allemaal rijk groep!

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!

PARTNER

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.