Coinbaas
Home » EMA (Exponential moving average) uitleg

EMA (Exponential moving average) uitleg

De EMA geeft op verschillende timeframes de trend van de prijs weer. Dit is dus hetzelfde als de “gewone” MA. Echter is de EMA exponentieel, dit houdt in dat deze sneller de trend ziet/weergeeft als de MA. Nadeel van de t.o.v. de MA is dat het lastig is om een bounce mee te pakken zoals Coinbaas wel eens doet op de 200MA.

De volgende EMA’s gebruik ik:
EMA8   – Paars
EMA21 – Blauw
EMA55 – Groen

Hier werkt het net als met MA. Hoe hoger het getal, hoe groter de timeframe waar het gemiddelde van is genomen. Dit zorgt dus ook voor meer/minder support of resistance afhankelijk van welke EMA zich waar bevind t.o.v. de prijs.

Daily timeframe

Hierin kan je zien dat de EMA55 steeds dichter bij de prijs komt gezien de afgelopen maanden. De EMA8 en EMA21 liggen redelijk dicht bij elkaar (uitgezoomd). Dat is natuurlijk ook logisch want deze nemen het gemiddelde van afgelopen (kortere) periode t.o.v. de EMA55. Zoals de trend hier te zien is, is er nog weinig bullish aan te vernemen. Het enige wat je hier goed uit kan opmaken is dat de prijs steeds meer in de buurt komt van de longterm trend. Deze is natuurlijk bearish maar gezien dat de prijs stand houdt en de EMA tijd heeft om aan te sluiten kan suggereren dat we een goed support hebben gevonden. Tevens lijkt de prijs boven de 8EMA te zitten en hier te willen sluiten.

Logischerwijs gaan we daarna over naar de 4h chart.

Hier is de trend al een stuk interessanter. Hier hebben al 2 bullish crosses plaatsgevonden. Namelijk de EMA8 over EMA21 onder EMA55. Dat wil dus zeggen; erg shortterm(EMA8) is bullisher dan “midterm” (EMA21) en kruist dus bullish. Dit gebeurt echter nog onder de EMA55 waardoor de bull iets wordt gedrukt. Dit is ook goed te zien, als namelijk de cross is geweest. Hier kruist EMA8 over EMA55. Dus de shortterm trend op 4h is bullisher dan de “ midterm” trend. Dit zorgt voor meer vrije ruimte naar boven, vandaar dat de candles ook wat langer zijn

Op 1h doen we gewoon weer hetzelfde. Hier zie je alleen dat de bullish crosses veel eerder hebben plaatsgevonden. Dit is natuurlijk vanwege het feit dat de huidige timeframe 1h betreft. Het is hierom ook erg belangrijk om de EMA’s te checken op de verschillende timeframes.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!