Coinbaas
Home » Fibonacci Retracement

Fibonacci Retracement

Kleine samenvatting:

Net als bij retracement levels zijn de meest belangrijke Fib extension levels de 38.2, 50.0, 61.8, 100, 138.2 en 161.8% levels. Traders gebruiken deze levels als een self fulfilling methode om support/resistance en daarbijbehorende take profit/stoploss te bepalen. Hierbij bestaat de kans dat doordat zoveel traders dit doen, de trend om kan keren.

Om Fibonacci levels op je chart te krijgen moet je Swing High en Swing Low punten identificeren. Swing High candlesticks herken je doordat deze aan de linker- en recherkant twee lagere highs heeft. Swing Low candlesticks herken je doordat deze aan de linker- en rechterkant twee hogere lows heeft.

Om je kans op succes te verhogen is het belangrijk om fibonacci levels te combineren met candlestick patronen, trendlijnen en voorgaande support/resistance levels.

Fibonacci Retracement Levels

0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764

Fibonacci Extension Levels

0, 0.382, 0.618, 1.000, 1.382, 1.618

Je hoeft niet te weten hoe deze berekend worden. De chart software zal dit voor je doen. Traders gebruiken de Fibonacci retracement levels om de potentiële support en resistance gebieden te bepalen. Omdat er zoveel traders naar dezelfde levels kijken met behulp van deze Fibonacci tool zal er in verschillende gebieden veel buy/sell orders geplaatst worden die overeenkomen met de Fibonacci levels. Traders gebruiken de Fibonacci extension levels om te bepalen waar winst gepakt wordt. In dit geval geldt hetzelfde als voor de retracement, veel traders plaatsen buy/sell orders in dezelfde gebieden.

Om Fibonacci levels aan je chart toe te voegen moet je de Swing High en Swing Low punten bepalen. Een swing high is een candlestick met minimaal twee lagere highs aan de linker- en rechterkant van de candlestick. Een swing low is een candlestick met minimaal twee hogere lows aan de linker- en rechterkant van de candlestick.

De Fibonacci tool werkt het beste als de markt trending is. Het idee ervan is om te kopen/longen op een retracement level wanneer de markt uptrending is, of te verkopen/shorten op een resistance level wanneer de markt downtrending is.

Om de Fibonacci retracement levels te vinden, moeten eerst de Swing Highs en Swing Lows gevonden worden. Voor downtrends klik je eerst op de Swing High, en trekt de cursor naar de meest recente Swing Low. Voor uptrends doe je het tegenovergestelden, klik op de Swing Low en trek de cursor naar de meest recente Swing High.

Daily chart of AUD/USD with Fibonacci retracement levels

Hieronder is te zien wat er na de swing high gebeurde.

Fibonacci Retracement: 38.2% Fib level held as support

Downtrend

4-hour chart of EUR/USD with Fibonacci retracement levels

Doordat er veel traders de Fibonacci tool gebruiken worden de levels self-fulfilling support & restistance levels. Je moet wel blijven opletten, de prijs zal echt niet altijd bouncen op deze levels ! Hieronder staat een voorbeeld waarin dit gebeurt. Zoals je ziet is dat de GBP/USD pair al een aantal candles op het 50.0% level staat. Hierdoor kan je denken van; “Joh, dat is een sterke resistance, laat ik maar verkopen/shorten”.

Laten we is kijken wat er gebeurde.

Fibonacci retracement levels failed to hold and price broke through for new highs

Bleek dus dat de Swing Low het einde was van de downtrend en dat de markt ging stijgen tot boven de vorige Swing High. De les hierbij is dat de Fibonacci retracement levels je een hogere kans op succes geven, maar dat het niet altijd werkt. De markt zal niet altijd doorgaan met zijn uptrend nadat er tijdelijke support of restistance was. Hierbij komt ook het volgende probleem kijken; Welke Swing Highs/Lows gebruik je ? Traders kijken verschillend naar charts, op verschillende timeframes en hebben hun eigen basissen. Daarom is het belangrijk om niet alleen maar naar Fibonacci te kijken, het is belangrijk om te comibneren met andere vormen van support/resistance en candlesticks.

Fibonacci Retracement + Support & Resistance.

Een van de beste manieren om Fibonacci Retracement te gebruiken is door potentiële support & resistance levels te bepalen en te kijken of deze overeenkomen met de Fib levels. Als deze overeenkomen is de kans op een bounce veel hoger. Hieronder is te zien hoe dit gecombineerd kan worden op de USD/CHF chart.

Daily chart of USD/CHF with Fibonacci retracement levels

Zoals te zien was er een uptrend gaande, je beslist dat je in deze trend wilt meegaan en je vraagt je af waar je in gaat stappen. Je zet de Fib retracement tool op de Swing Low en Swing High.

Resistance turned support at 50.0% Fib?

Je kijkt even terug op de chart en ziet dat de 1.0510 prijs een sterke resistance was, welke overeenkomt met het 50.0% Fib retracement level. Nu dat die gebroken is kan dit een support worden, en dus een goede plek om te kopen.

Resistance turned support at 50.0% Fib holds and price eventually makes a new high

Wanneer je je order rond het 50.0% level gezet had, had je een goede entry gehad. Zoals te zien op de chart was begin april een spannend moment, aangezien de prijs door de support heen prikte, maar de candle niet kon sluiten onder de support. Ditzelfde principe kan toegepast worden in een downtrend, waar je moet kijken naar pricelevels die interessant waren in het verleden, hier is de kans op een bounce groter.

Als eerst, voorgaande support en restistance levels zijn goede koop- of verkooplevels omdat andere traders heir ook op letten. Ten tweede, omdat er veel Traders de Fibonacci tool gebruiken, zullen ook zij op dat level proberen in/uit te stappen. Als er veel traders naar dezelfde support en restistance levels kijken is er een grotere kans dat er veel orders op die prijslevels staan. Het is nooit gegarandeerd dat de prijs sowieso bounced op een bepaald level, maar de kans erop kan vergroot worden.

Een andere goede tool om te combineren met de Fibonacci retracement tool is de trendlijn analyse. De Fib levels werken het beste wanneer een markt trending is namelijk. Hieronder staat een 1h chart van AUD/JPY, waarop een short term rising trendlijn te zien is.

Rising trend line on 1-hour chart of AUD/JPY

Je denk bij jezelf; “Ohh, dat is een mooie uptrend, ik wil kopen”. Voordat je dat doet, grijp even in je toolbox en kijk of je een betere entry kunt vinden. Gebruik de Swing Low op 82.61 en Swing High op 83.84 en je ziet hoe de 50.0% en 61.8% door de trendlijn heen gaan. Zouden deze levels als extra supportlevels dienen ?

Fibonacci retracement levels intersecting with rising trend line. Potential support?

Trend line and support at 61.8% Fibonacci retracement level hold

Zoals je kan zien heeft het 61.8% level standgehouden en is de prijs daarop gaan bouncen, als je op dat level een order had gezet, had je een perfecte entry !

De combinatie van diagonale en horizontale support en restistance levels kan betekenen dat meerdere traders op deze levels kijken. Deze lijnen worden vaak subjectief getekend, dus je weet nooit hoe andere traders ze tekenen.

In dit gedeelte zal er gekeken worden naar het combineren van de Fib tool in combinatie met de candlestick patronen. Als je deze combineert zal er gekeken worden naar uitgeputte candlesticks. Als je kan zeggen wanneer een koop- of verkoopdruk uitgeput is, is er een kans dat je een entry kan vinden in de trend. Hieronder is de 1h chart van EUR/USD te zien.

1-hour chart of EUR/USD with Fibonacci retracement levels

Het lijkt erop dat dit pair een downtrend heeft gevolgd de afgelopen tijd, maar dat de trend voor even gestopt is. Is er een kans om in deze downtrend te stappen ?

Bullish green candle. Is EUR/USD headed for new highs?

Zoals te zien hield het 50.0% level even stand, maar de buyers klapten door deze resistance heen en zijn nu bij de 61.8% aangekomen. Je besluit te wachten om te zien of dit level standhoudt.

Doji forms on the 61.8% Fib. Potential reversal

Zie je dat, een lange doji werd gevormd op het 61.8% retracement level. Wanneer je kijkt naar de candlesticks kan je zien dat dit een ‘Exhaustive Candle’ is. Dit kan duiden op het feit dat dit resistance level standhoudt en dat het wellicht tijd is om te verkopen of een short positie in te nemen. Om te beslissen of het tijd is om te verkopen/shorten is het belangrijk om je risk management op orde te hebben, maar de kans op een reversal is vrij groot in dit geval. 

Als je gelijk na de doji verkocht of geshort had, had je goede winsten behaald. De buyers zagen er inderdaad exhausted uit, waardoor de sellers de controle overnamen en de prijs lieten dalen. De prijs is uiteindelijk teruggegaan naar de Swing Low, wat je dus een prima winst had opgeleverd.  

Nu een voorbeeld in een uptrend. Hierin is het idee om winsten te nemen op een Fibonacci extension level. Deze levels bepaal je door middel van 3 muisklikken. Als eerst klik je op een significante Swing Low, daarna trek je je cursor naar de meest recente Swing High. Als laatste trek je je cursor terug naar een van de retracement levels. Dit zal elk Price extension level met bijbehorende ratio en price level laten zien. Hieronder is het eerdere voorbeeld van de USD/CHF te zien.

Former resistance turned support at 1.0510 held nicely

Het 50.0% Fib level hield support en na 3 keer getest te zijn is het pair verder gaan stijgen, hierbij is de prijs zelfs gestegen boven de voorgaande Swing High. Hierop kan de Fibonacci extension tool gezet worden om te kijken waar de winsten gepakt kunnen worden.

Fib extensions help us spot potential take profit points

Hier is een terugblik op wat er gebeurde na de retracement Swing Low: Prijs steeg tot het 61.8% level, wat redelijk overeen kwam met de voorgaande Swing High. Hierna dropte de prijs naar het 38.2% level, waar hij support vond.  Hierna steeg de koers weer en vond hij resistance op het 100% level. Vervolgens steeg de prijs een aantal dagen later weer tot de resistance op het 161.8% level. Zoals je kan zien waren de 61.8, 100 en 161.8% levels goede plekken om winsten te pakken.

Laten we even kijken naar een voorbeeld van een Fibonacci extension in een downtrend, waarin het algemene idee is om profits te pakken op een short traden op de verschillende Fibonacci extension levels omdat de markt vaak support vindt op deze levels. Hieronder is de 1h EUR/USD chart te zien.

Buyers could not break through the 61.8% Fib. Sellers jumped back in and brought price back down to test former lows

Hier zagen we een Doji vormen net onder het 61.8% fib level, de prijs daalde en de sellers sprongen terug de koers in en brachten de prijs helemaal terug naar de Swing Low.

Laten we de Fib extension tool opzetten om te zien waar goede punten geweest waren om profits te pakken als je geshort had op het 61.8% retracement level.

The 38.2%, 50.0%, and 61.8% extension levels would have all been good places to take profit

Wat er gebeurde nadat de prijs daalde is als volgt; Prijs vond support op het 38.2% level, hierna vond de koers support op het 50.0% en vervolgens op het 61.8% level voordat de prijs terugschoot om de voorgaande Swing Low te testen. Achteraf gezien konden de profits genomen worden op de 38.2, 50.0 en 61.8% Fib levels. 

Uit deze voorbeelden valt te halen dat de prijs vaak ( In ieder geval tijdelijke ) support/resistance op bepaalde Fibonacci levels vindt. Enkele problemen die hierbij voorkomen zijn;

  • Je kan niet weten welk Fib extension level resistance zal bieden, elk van deze levels kan support/resistance bieden.
  • Het bepalen vanaf welke Swing Low er gekeken wordt bij het opzetten van de Fibonacci extension levels. Er is geen exacte manier waarop je het moet doen, maar met een hoop oefening zal het gemakkelijker worden om de Swing Poins te bepalen.

Laten we voor nu kijken naar het plaatsen van Stop losses. Dit is even belangrijk als het weten wanneer je je winst pakt. Je kan niet een trade ingaan zonder te weten waar je er weer uit moet, of dat nou in de + of in de – is.  Hieronder worden enkele manier en voorbeelden gegeven voor het plaatsen van je stoploss.

Methode 1: Zet je stoploss net na het volgende Fibonacci level. Als je de trade ingegaan bent op het 38.2% Fib level, zet je je stop net na het 50.0% level, of als je denkt dat dat level houdt, zet je je stoploss net na het 61.8% level. Kijk even mee naar de 4h EUR/USD chart.

Aggressive way: Place stop just past the next Fibonacci retracement level

Als je geshort had op het 50.0% level, kon je je stop zetten net na het 61.8% level. De beredenering hierachter is dat je erin gelooft dat het 50.0% Fib level resistance is. Het probleem met deze methode is dat het volledig afhangt van jouw entry. Als je je stop net na het Fib level zet ga je er vanuit dat dit level sowieso support of resistance houdt. De kans hierbij is dat de markt even omhoogschiet, je stoploss hit, en vervolgens verdergaat met dalen. Deze methode wordt vaak gebruikt voor kleine trades over korte timeframes.

Methode 2: Plaats je stoploss na recente Swing High/Low.

Conservative way: Place stop past the Swing High/Low

Als je iets veiliger wilt zijn met het plaatsen van je stoploss is het een optie om deze te plaatsen net na de recente Swing High of Swing Low. Als je je stoploss zo plaats geef je je trade iets meer de ruimte om te bewegen en een betere kans om te bewegen in de richting die jij wilt.

Als de markt prijs voorbij de Swing High of Swing low gaat, indiceert dat dat een reversal van de trend aanwezig is. Hieruit kan je opmaken dat de setup van jouw trade invalid is en dat je te laat bent om erin te stappen.

Als je gebruik maakt van deze methode heb je relatief grote stoplosses waardoor je procentuele verlies groter is, maar de kans ook groter is dat je je targets behaald zonder eruit gestoplossed te worden in een spike up of down.

Welke van bovengenoemde methodes is beter ? Het beste is om net zoals bij het combineren van de Fib tools met support/resistance, trendlijnen en candlestick om een entry te vinden, dit ook te doen voor het plaatsen van je stoploss. Je moet niet vertrouwen op enkel Fibonnaci levels om een stoploss te plaatsen. Maar in combinatie van alle factoren kan je de kansen naar jouw voordeel keren waardoor je een beter exit punt hebt, meer ruimte voor je trade om te bewegen en een mogelijk betere Risk/Reward Ratio.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!