Coinbaas
Home » Nieuws & Artikelen – Cryptocurrency » Hashgraph, ontwikkelingen op topsnelheid

Hashgraph, ontwikkelingen op topsnelheid

Hashgraph vs Blockchain

Distributed ledger technology

De meeste mensen die met cryptocurrency’s bekend zijn, weten dat deze werken door middel van de blockchain. Echter is minder bekend dat blockchain een vorm is van Distributed ledger technology. Distributed ledger technology is een type database verspreid over meerdere sites, regio’s of deelnemers. Zoals de naam al zegt is een Distributed ledger decentraal. In de huidige maatschappij maken de meeste bedrijven gebruik van een centrale database. Dit is fraudegevoelig en vergt een hoop vertrouwen in de beheerder. Verwijderen van de intermediaire partij uit dit plaatje is wat het concept van Distributed ledger technology zo aantrekkelijk maakt.

Ondernemingen gebruiken Distributed ledger technology bij het verwerken, verifiëren of valideren van transacties of andere gegevens. Alle data word opgeslagen in het ”grootboek” zodra er een overeenstemming is bereikt met de meerderheid van de partijen. Elke record wordt opgeslagen en voorzien van een Time-stamp en heeft een eigen cryptografische handtekening. Alle deelnemers op het netwerk kunnen alle informatie inzien. Dit zorgt voor een verifieerbare en controleerbare geschiedenis van alle informatie.

Dit gezegd, kunnen we stellen dat de blockchain eigenlijk een vorm is om een database decentraal te beheren en een overeenkomst te krijgen tussen de deelnemers om informatie te verifiëren en verwerken. Naast de blockchain is er nu een nieuwe Distributed ledger technology in opkomst genaamd : Hashgraph.

Wat is Hashgraph?

Hashgraph is een Distributed ledger technology, dat snel, veilig, en eerlijk is. Het grootste voordeel aan Hashgraph is de snelheid. De techniek achter Hashgraph maakt het mogelijk om duizenden transacties per seconde te verwerken. Hoe dit werkt zullen we toelichten aan de hand van een vergelijking met Bitcoin.

In een Distributed ledger is het hele punt om transacties op orde te brengen. Stel je bent in bezit van een aantal coins en probeert deze coins bij verschillende winkels uit te geven. Dit zou een groot probleem zijn. Er zouden coins verzonnen worden die er namelijk niet zijn. Om dit te voorkomen laten we de gemeenschap beslissen welke transactie als eerst telt. Als we het allemaal eens zijn over de volgorde van de transacties kunnen we de geldhoeveelheid constant houden en ervoor zorgen dat niemand vals speelt. Het draait dus allemaal om gemeenschappelijke afspraken en de volgorde waarin de transacties optreden.

In Bitcoin is er een mechanisme dat bepaald wie uit het netwerk het recht heeft om de volgende block in de chain toe te voegen, namelijk Proof of Work. Als dit er niet was zou iedereen random blocks toevoegen en zou het een chaos worden. Om dit te voorkomen heeft de community afgesproken om een ingewikkelde rekensom op te lossen. Wie als eerst deze som oplost mag het volgende block toevoegen. Eigenlijk heeft niemand hier iets aan. Wereldwijd worden er duizenden computers en gigantisch veel energie gebruikt, puur om te beslissen wie het volgende block mag toevoegen om orde de creëren. Ironisch genoeg verspillen we een heleboel geld aan elektriciteit alleen om het netwerk trager te maken. Dit klinkt nogal tegenstrijdig maar is toch echt waar.

Het is onmogelijk om vooraf eerlijk te bepalen wie het volgende block in het netwerk mag toevoegen. Daarom wordt er om gestreden (Minen). Als de community blocks zou kunnen toevoegen naar de snelheid van het netwerk, zouden er continu nieuwe blocks worden toegevoegd. Dit zou niet goed zijn. De ketting van blocks zou meer op een boom met aftakkingen gaan lijken en niemand zou meer weten welke transacties eerst waren wat betekent dat er geen overkomst is tussen community leden. Om het netwerk veilig te laten draaien wordt de snelheid dus vertraagd zodat iedereen de tijd heeft om te bepalen welk block de eerst volgende in de chain wordt. Als er elke 10 minuten een block wordt toegevoegd is de kans erg klein dat er blocks tegelijk worden toegevoegd.

In Bitcoin is het mogelijk om ongeveer 7 transacties per seconde te verwezenlijken. In Hashgraph kan dit aantal oplopen richting de 100.000 per seconde. Dit komt omdat Hashgraph een andere methode gebruikt dan Bitcoin.

De techniek

In tegenstelling tot het Proof of work principe (Bitcoin) gebruikt Hashgraph een compleet andere manier om tot een overeenstemming tussen de community te komen. Hashgraph gebruikt twee unieke technieken: Gossip about Gossip en virtual voting om een ​​snelle, veilige en eerlijke overeenkomst te bereiken. Gossip about Gossip is een bekende computerwetenschap, die kan worden gedefinieerd als het aanroepen van willekeurige nodes (knooppunten) in het netwerk. Deze nodes vertellen alle informatie dat al bekend is. Alle informatie gaat altijd naar alle nodes in het netwerk. Op deze manier kan de informatie zich gigantisch snel exponentieel verspreiden, zijn alle nodes op de hoogte van alle informatie en kan er snel gestemd worden over de betreffende transactie. Klopt deze, of niet (overeenkomst)

Zodra het Hashgraph is gebouwd is het zeer eenvoudig om te weten wat een node/knooppunt zou stemmen, er is immers al bekend wat alle nodes weten, en wanneer zij het wisten. We kunnen nu deze gegevens gebruiken als invoer voor een 30 jaar oud voting algoritme, en weten welke transacties een overeenkomst hebben bereikt.

Conclusie

Wij van Coinbaas zijn erg te spreken over deze nieuwe vorm van een decentraal netwerk. Er wordt steeds verder ingegaan op de huidige techniek waardoor deze zich snel ontwikkelt. Wij raden aan om Hashgraph in de gaten te houden. Het project gaat een mooie toekomst tegemoet en is alle aandacht zeker waard.

ga naar https://hashgraph.com voor meer informatie of volg de developers telegram groep https://t.me/hashgraph

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!

PARTNER

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.