Coinbaas
trezor
Home » Nieuws & Artikelen – Cryptocurrency » Welke Hardware wallet past bij jou?

Welke Hardware wallet past bij jou?

 

Bewaar je Bitcoins veilig op een hardware wallet

Voor het veilig opslaan van bitcoins en andere cryptocurrencies is er één type wallet dat boven de rest uitsteekt, de hardware wallet. Lees in dit artikel meer over deze krachtige apparaatjes die als jouw privé bank dienen voor cryptocurrencies.

Wat zijn hardware wallets?

Hardware wallets zijn cryptografisch versleutelde computer hardware apparaatjes waarop je veilig en gemakkelijk je cryptocurrencies kunt beheren. Waar de hardware wallet je eigenlijk mee helpt is het volledig isoleren van jouw private keys (waarmee je cryptocurrencies kan beheren), zodat deze nooit in direct contact staan met het internet. Het apparaat zorgt er dus ook voor dat jouw private keys nooit direct blootgesteld worden aan jouw computer of smartphone, want ook die staan in direct contact met het internet zonder cryptografische versleuteling van de interne hardware.

Hardware wallets hebben een USB aansluiting en kunnen op iedere computer aangesloten worden. Momenteel werken de fabrikanten ook aan volledige smartphone ondersteuning om het gebruiksgemak nog verder te vergroten. Vooralsnog zijn de apparaatjes pas deels met de smartphone te gebruiken (voornamelijk om alleen bitcoin of etherrum transacties te verrichten).

Via downloadbare software van de fabrikant kan je een hardware wallet aansluiten op je computer. Vervolgens kan je actief aan de slag met je apparaat.

Hardware wallets zijn zeer betrouwbaar, gemakkelijk in gebruik, en bieden goede bescherming tegen gevaren met betrekking tot het online bewaren van cryptocurrencies. Ook kunnen andere kwaadwillenden niet zomaar bij jouw coins komen ook al hebben ze jouw hardware wallet in bezit. Met de handige recovery phrase, die tijdens de installatie van het apparaat gegenereerd wordt, kan je jouw wallet ten alle tijden herstellen in geval van verlies, diefstal of defect.

 

De populaire Ledger Nano S

ledger

Beleg jij met grotere bedragen in cryptocurrencies? Dan zou een hardware wallet voor jou een no-brainer moeten zijn.

 

Waar worden cryptocurrencies opgeslagen?

Technisch gezien staan cryptocurrencies niet opgeslagen op een wallet. Cryptos zijn namelijk niet iets specifieks dat opslag nodig heeft. De blockchain houd de complete transactiegeschiedenis bij, ook van jouw transacties, en weet het uiteindelijk balanstotaal dat bij jouw adres hoort. Als jij dus één Bitcoin koopt, dan noteert de blockchain dat er naar jouw adres één Bitcoin is overgeschreven. Jij hebt toegang tot jouw bitcoin adres en kunt met jouw private keys deze ene Bitcoin op de blockchain beheren. Eigenlijk is het bezitten van cryptocurrencies dus iets administratiefs, je bezit geen fysieke munten of een bestand op je computer waarin je munten opgeslagen hebt staan.

 

Cold storage en private keys

Cold storage betekend dat private keys offline bewaart worden. Hardware wallets zijn dus ook een vorm van cold storage. Het woord cold is gekozen om de koude (en ontbrekende) verbinding met het internet te omschrijven. Zelfs als je een hardware wallet aansluit op een computer dan blijven de private keys geïsoleerd van het internet.

 

Private keys zijn een geavanceerde vorm van cryptografische codering. Door met deze versleutelde sleutels contact te maken met de blockchain kan de blockchain zien dat jij de eigenaar bent van jouw cryptocurrencies. Wie de private keys heeft is eigenlijk dus de daadwerkelijke eigenaar van de gerelateerde cryptocurrencies aan die keys. Daarom is het ook zo belangrijk dat jij deze zelf in geïsoleerd bezit hebt. Met
een hardware wallet is dit isolement in orde gemaakt voor de gebruiker en kun je zorgeloos je coins bewaren en beheren.

 

De TREZOR One

trezor

Recovery seed

De recovery seed (of seed phrase) is een handige eigenschap van hardware wallets. Met deze seed maak je een backup van jouw wallet. Deze recovery seed genereert je hardware wallet voor je tijdens de installatie en bestaat uit 12- of 24- willekeurige woorden (afhankelijk van het merk wallet). Deze moet je vervolgens uiterst zorgvuldig bewaren omdat hiermee ten alle tijden toegang kan worden verkregen tot jouw wallet op de blockchain, zelfs vanaf een ander apparaat of een andere lokatie. Dit is ook direct de kracht, bij verlies, defect of diefstal van jouw hardware wallet zelf kan jij met de recovery seed weer toegang verkrijgen tot jouw cryptos.

Bewaar een recovery seed altijd offline en op een plek waar alleen jij makkelijk bij kan. Deel de woorden nooit met andere mensen (hooguit met jouw meest belangrijke familielid). De recovery seed beschermt niet tegen onzorgvuldigheid; als iemand jouw seed en cryptocurrencies steelt dan ben je ze definitief kwijt!

 

De bekendste merken

De bekendste hardware wallet merken zijn Ledger en TREZOR. Ledger, een Frans bedrijf opgericht in 2014, heeft in de vier jaar sinds de oprichting gigantische stappen gemaakt en is momenteel de populairste speler op de markt. Daarnaast heeft het ook het meeste geld opgehaald met investeringen, wat duidelijk terug te zien is in de recente ontwikkelingen van het bedrijf. Het was echter TREZOR die als eerst met een hardware wallet op de markt kwam en twee prima werkende producten in het assortiment heeft. Een derde fabrikant die zijn betrouwbaarheid heeft bewezen is het Amerikaanse KeepKey, wat zich onderscheidt met bouwkwaliteit en een groter schermpje dan de concurrenten.

Qua veiligheid doen de hardware wallets van de verschillende fabrikanten in de praktijk niet voor elkaar onder. De producten onderscheiden zich op gebied van prijs, cryptocurrency ondersteuning, en de software.

 

Populairste modellen

Op dit moment is de Ledger Nano S van fabrikant Ledger de populairste hardware wallet op de markt. Deze positie heeft het apparaatje weten in te nemen door de brede ondersteuning van verschillende cryptocurrencies, waar ook maandelijks coins aan worden toegevoegd. Daarnaast is de software van de fabrikant vrij gemakkelijk te gebruiken, maar vooral mooi vormgegeven.

Fabrikant TREZOR is een geduchte concurrent voor Ledger. Het enige waar het merk wat achter loopt op het bedrijf uit Frankrijk is de brede ondersteuning van cryptocurrencies; een aantal populaire coins kunnen nog niet worden gebruikt op de apparaten en de software. Echter, de software is wel mooi vormgegeven. Als het merk terrein weet goed te maken op de ondersteuning van cryptos dan kan het zomaar weer het populairste merk op de markt worden.

Qua hardware wallet vormgeving en gebruiksvriendelijkheid heeft TREZOR met de TREZOR One een exacte tegenhanger voor de Ledger Nano S. Daarnaast heeft het bedrijf de TREZOR Model T, dat op deze vlakken torenhoog boven de concurrentie uitsteekt met het geïntegreerde touch screen en kleurenscherm. De prijs ligt dan ook wel beduidend hoger.

De KeepKey van fabrikant KeepKey blinkt uit in het eigentijdse design met een schermpje dat over de gehele voorkant van het apparaat loopt. Hierop zijn transacties en adressen gemakkelijk te verifiëren. Daarnaast zijn de gebruikte materialen van hoge kwaliteit. Het apparaat is te gebruiken met een aantal van de bekendste cryptocurrencies, maar loopt ook nog wat achter met bredere ondersteuning. Het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat er gaandeweg meer ondersteuning zal komen.

Hoe kies je de beste hardware wallet:

  1. In welke cryptocurrencies wil jij investeren en op welke hardware wallet kan je deze coin opslaan?
  2. De prijs.
  3. Het gebruiksgemak.

De smaakvol ontworpen KeepKey

keepkey

Koop een hardware wallet bij een officiële reseller

Het is belangrijk om een gevoelig apparaat als een hardware wallet alleen bij een officieel erkend verkooppunt te kopen. Op deze manier weet je zeker dat je een origineel product ontvangt en dat je de juiste ondersteuning krijgt. Hardware Wallet Shop was het eerste officiële verkooppunt van  Ledger, TREZOR en KeepKey binnen de Benelux; je vindt de winkel dan ook terug op de websites van de fabrikanten. Als officieel verkooppunt staan zij onder toezicht om betrouwbare producten te leveren. De klantenservice die zij daarnaast verlenen is uitstekend en je bent snel  op weg met de duidelijke handleidingen en video’s op hun site. Lezers van de Coinbaas community krijgen met onderstaande kortingscode 5% korting op hun bestelling.

 

Coinbaas5

 

Bekijk de Ledger Nano S  

 

 

Een overzicht van de voordelen van een hardware wallet:

 

  • Private keys worden gerioleerd en niet blootgesteld aan het internet.
  • Je beheert zelf jouw private keys en laat deze niet beheren door een onbekende partij op een website (exchange platform).
  • Bestand tegen computervirussen, keyloggers en malware.
  • Alle handelingen moeten geverifieerd worden op de hardware wallet zelf, hierdoor ook geen kans voor kwaadwillenden op het internet.
  • Je kiest zelf een PIN code tijdens de installatie.
  • Je hebt een backup van jouw coins op de hardware wallet door middel van de recovery phrase. In geval van verlies, defect of diefstal van je hardware wallet kan je ten alle tijden jouw wallet hiermee herstellen op een nieuw apparaat.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!