Coinbaas

Indicatoren

Meer dan 100 verschillende Technische Indicatoren. Hieronder staan de belangrijkste vermeld.

Bekijk ook onze TA-sectie!
https://coinbaas.com/is-technische-analyse/

Een indicator wordt ook wel een technische indicator genoemd vanwege het zijn van het fundament van een technische analyse. Deze indicator bestaat uit een reeks van datapunten die ervoor zorgen dat details en gebeurtenissen van een koers nauwkeurig worden gemeten. Hierop kan een slimme cryptocurrency investeerder inspelen. Op Binance zijn alle goede en beschreven indicatoren goed te gebruiken.

Een indicator heeft een aantal functies:

  • Het waarschuwen van een mogelijke (grote) koersverandering.
  • Bevestiging van een koerspatroon.
  • Sentiment van de markt weergeven.

Uiteindelijk gebruiken we Technische Indicatoren om de koers van een munt te voorspellen.
Vergeleken met de algemene beurs en beleggerswereld bevinden cryptocurrency’s zich in extreme volatiliteit. Rendementen van +40% in een dag zijn realistisch. Op andere beleggingsmarkten gebeurd dit nooit tot zeer zelden.

De volgende dag kan de Coin / Token alweer -30% staan. Hierdoor is het erg moeilijk om een Technisch beeld te vormen. Indicatoren kunnen hierbij ondersteuning bieden. Maar bieden nooit zekerheid genoeg voor het (actief) handelen.

Het doen van Fundamentele Analyse is zéér belangrijk tot noodzakelijk voor een goede trader.

MA – Moving Average

De Moving Average oftewel het voortschrijdende gemiddelde laat het gemiddelde zien van een koers op een bepaalde tijd. Deze indicator is vrij simpel.

Als het gemiddelde en hierbij de MA lijn oploopt dan kunnen we spreken van een positieve MA. Als het gemiddelde zakt kunnen we spreken van een negatieve MA. Beide geven het vervolg van een trend weer. Gaat de trend up of down? Het bewust worden van een trend.

MA 9, 12 en 26 staan voor de Moving Averages die over 9, 12 of 26 dagen gaan.

In Binance is:

  • De Blauwe lijn voor de MA9.
  • De Gele lijn voor de MA12.
  • De Paarse lijn is de MA26.

Er kan een correlatie tussen deze 3 Moving Averages worden gemaakt, dit is de MACD indicator.

MA (in Blauw MA9, in Geel MA12, in Paars MA26 op Binance).

RSI – Relative Strength Index

De RSI wordt gesymboliseerd als een leidende indicator. De beweging van de RSI staat gelijk aan het koersmomentum. Hoe staat de verkoop ten opzichte van de koop van een munt. Gemiddelde waarden van de RSI liggen tussen de 30 en 70.

Cryptocurrency exchanges hanteren (vaak) 20 en 80 als waarde voor de RSI.

Op de afbeelding hieronder zijn de traditionele waarden 30-70 gebruikt en het valt ons op dat Bitcoin een ander technisch agenda heeft als de verwachte “standaard” 30-70 waarden.

Bij het zakken van de koers onder de 20 wordt dat gezien als de ‘oversold‘ regio. Bij een stijging boven de 80 wordt dat gezien als de ‘overbought‘ regio.

RSI (in Paars op Tradingview).

Boven de 80 ontstaat er een grote kans dat de munt terugzakt. Onder de 20 bestaat de kans dat de munt (minimaal) gaat stijgen.

MACD – Moving Average Convergence Divergence

Naast de Moving Average en de RSI hebben we oscillatoren. Een oscillator fluctueert tussen twee lijnen. De bekendste die hieronder valt is de MACD. De meeste technische indicatoren zijn oscillatoren. Een oscillator is een technische indicator welke tussen twee extremen lijnen fluctueert.

De MACD is een momentum indicator, net zoals bij de RSI kunnen we spreken van een ‘overbought’ of ‘oversold’ situatie.

De gele lijn is op Binance de ‘MACD’ lijn en de blauw/paarse is de ‘Signaallijn’. De MACD wordt in de technische analyse gebruikt om een trendomkeer in het koersverloop te voorspellen. De trend volgt namelijk het momentum van de markt.

Het verschil en correlatie tussen deze lijnen geven het verschil weer tussen positieve en negatieve enthousiasme van een Coin / Token. Hoe groter de afstand tussen beide lijnen: hoe sterker de trend.

Dit is meestal ook af te lezen uit de Candlesticks. Hoe groter de Candlesticks worden des te zekerder zal een trend zich gaan ontwikkelen.

MACD (in Oranje/paars op Binance).

indicatoren-crypto-charts-technische-analyse MACD (in Oranje/Blauw op Tradingview). BTC/USD.

Bollinger Bands

De Bollinger bands bepalen de nauwheid van de markt en is gebaseerd op de 20 dagen Moving Average. Een algemene stelling onder beurshandelaren is dat de markt gemiddeld 80% van de tijd geen trend kent. Hier kunnen we bij cryptocurrency niet vanuit gaan. Sneller handelen dan op de ‘algemene’ beurzen is noodzakelijk voor het behalen van een goed rendement. Bij het investeren voor Mid / Long term ligt dit anders.

De bovenste en onderste Bollinger band lijnen (rode lijnen, onderste grafiek) worden doormiddel van standaarddeviaties berekend. Hoe groter de afstand tussen deze lijnen des te groter de volatiliteit. Zoals hieronder te zien met BTC/USD. (timeframe 1hr)

Posities openen op de middelste lijn van de Bollinger band wordt over het algemeen aangeraden in periode van consolidatie of tijden met minder volatiliteit. Iets wat in cryptocurrency (trading) laatste tijd amper voorkomt.

Bollinger Bands (in Rood/roze op Binance). BTC/USD.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!