Coinbaas
Home » Wat is technische analyse » Omkeerpatronen

Omkeerpatronen

Deze patronen kan je op meerdere manieren herkennen (omkeer patronen):

Omkeerpatronen herkennen kan een trader of investeerder helpen met het maken van koop of verkoopkeuzes.  Bepaald kan worden of een koers haar trend vervolgt of dat deze trend ten einde is gekomen. Op deze wijze kan je schatten of een koers omhoog of omlaag gaat. Naast omkeerpatronen hebben we ook voortzettingspatronen.

In de Technische Analyse hebben we een aantal bekende en veelvoorkomende omkeerpatronen. Houdt altijd wel rekening met andere factoren tijdens het traden zoals het nieuws, hype en koopgedrag rondom een coin.

Om een downtrend te spotten hanteren we de volgende omkeerpatronen:

Bump and run

Cryptocurrency-bump-and-run-coinmarketcap-money-futuremoney
Na een plotselinge uitbraak onstaat het gevaar van een bump and run. Bij het spotten van een bump and run is het mogelijk om te wachten met verkopen totdat de trend duidelijk een ‘bear’ aangeeft.

Dubbele toppen

Dubbele-top-omkeerpatroon-cryptocurrency
Bij het ontstaan van een dubbele top ontstaat direct ook het gevaar tot een trendomkeer. Bij dubbele toppen gaat het om het ontstaan van een downtrend.

Drie dubbele toppen

Driedubbeletop-Bullvlag-Prijskanaalpatroon-bull pinbar
Analyserend zien we een mogelijke koers verloop van een trading paar. Vanaf een bull ‘pinbar’ reikte de koers omhoog. Dit vormde een driedubbele top (trendomkeer). Nadat de downtrend eindigde onstond er een uitbraak door de bull vlag. De koers vervolgde daarna een prijskanaal.

Hoofd en schouder

Hoofd-en-schouder-technische-analyse-cryptocurrency
Hoofd en schouder patroon wordt gevormd na een uptrend. De linker en rechter toppen worden gezien als de schouders en de middelste top wordt gezien als het hoofd. Vandaar hoofd en schouder patroon.

Om een uptrend te spotten hanteren we de volgende omkeerpatronen:

Vallende wig

Vallende-wedge-koerspatroon-cryptocurrency-trading
Bij een vallende wig ontstaat er een bull uitbraak. Dit resulteert meestal in een pump. De druk op tussen de kopers en verkopers wordt steeds groter want het prijskanaal wordt steeds nauwer.

Dubbele bodem

dubbele-bodem-cryptocurrency-trading-bitcoin-investeren
Dubbele bodem patroon is een patroon waarbij de eerste bodem het laagste punt van de koers is op de timeframe waarop je het bekijkt. De tweede bodem staat meestal tien tot twintig procent hoger.
Dit is een omkeerpatroon die de koers doet laten stijgen.

Driedubbele bodem

driedubbele-bodem-technische-analyse-cryptocurrency-coinmarketcap
Omtrent de driedubbele bodem zakt de koers meestal tot 3 dieptepunten waar je een horizontale lijn tussen kan trekken. Deze zal hierna vervolgd worden met een trendomkeer die normaliter een koersstijging projecteert.

Omgekeerde hoofd en schouder

Omgekeerde-hoofd-en-schouder-cryptocurrency-trading-ta
Omgekeerde hoofd en schouder patronen laten een trend omkeer zien. Nu zal de prijs terugvallen in de oude consolidatie zone. Hierna vervolgt zich een trend in de consolidatie of ontstaat er zich een uptrend.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!