Coinbaas
Home » Margin Trading

Margin Trading

De meest eenvoudige manier om te handelen is om direct de gewenste cryptocurrencies te kopen en te verkopen, maar sommige exchanges bieden de mogelijkheid om met geleend geld te handelen om zo een hefboom te gebruiken of om bepaalde posities in te nemen die je met gewoon kopen/verkopen niet (makkelijk) kunt bewerkstelligen. Dit wordt ook wel “margin trading” of “leverage” genoemd.

Bij Bybit nu 100 dollar gratis geld bij het storten van 0.2 BTC!! 
Via deze link: https://coinbaas.com/link/exchange/bybit/

Margin traden met Futures op Binance nu via deze link 20% korting op je fee!
KLIK HIER

In plaats van kopen of verkopen spreekt men van het openen van een “positie” in een bepaald valutapaar. Deze positie kun je op een later moment sluiten, hopelijk met winst. Een positie kan “long” of “short” zijn. Long komt overeen met het kopen van een valuta, een long-positie in BTC/EUR betekent dat je inzet op een stijging van de Bitcoin-koers.

Bij het openen van een positie leen je een hoeveelheid geld in de juiste valuta, waarmee vervolgens op de exchange een order wordt geplaatst. De opbrengst van deze order blijft vast zitten in je account en kun je niet opnemen. Het sluiten van de positie gebeurt met een omgekeerde order, waarna de opbrengsten hiervan worden gebruikt om de lening terug te betalen. En als alles goed is gegaan, blijft er daarna nog wat over wat vervolgens in je account wordt gestort.

Om van deze functionaliteit gebruik te maken, dien je een bepaalde hoeveelheid onderpand in je account te hebben. Dit wordt ook wel de “margin” genoemd. De margin zorgt ervoor dat als de koers de verkeerde kant op beweegt, je alsnog voldoende geld hebt om de lening terug te betalen. Als je een positie met verlies sluit, zal het verschil worden betaald vanuit jouw margin. Als de positie op een grote hoeveelheid verlies staat, dan zal de exchange deze automatisch sluiten om te voorkomen dat het verlies groter is dan de hoeveelheid margin die je beschikbaar hebt.

De maximale hoeveelheid die je kunt lenen, de hoeveelheid margin die je nodig hebt, het niveau waarop de positie automatisch gesloten wordt en de rente-kosten van de lening verschillen per exchange en soms zelfs per valuta.

Op sommige exchanges wordt de lening verstrekt door de exchange zelf, die een bepaalde hoeveelheid kapitaal beschikbaar heeft voor dit doeleinde (dit kapitaal kan opraken in periodes waarin veel mensen dezelfde positie openen). Op andere exchanges leen je de benodigde valuta van andere gebruikers, die hun valuta op de exchange kunnen stallen en uitlenen aan handelaren om zo rente te incasseren.

Er zijn verschillende exchanges die Margin Trading aanbieden. Wij raden Bybit aan.

Bitmex biedt een test net aan. Waar je kan oefenen met margin trading!

Margin-Trading

Margin-handel om winst te vergroten

De meest gebruikte toepassing van margin-handel is om een grotere hefboom te gebruiken om zo meer winst te pakken (of meer verlies, als het niet goed gaat). Stel je hebt €10000 in jouw account en wil een long positie nemen op BTC/EUR (huidige koers €10000). Je gebruikt een leverage (hefboom) van 5. De exchange leent voor jou €50000 en koopt 5 BTC. Deze kan je in de vorm van de long positie zien in jouw account, maar je kan er niets mee doen behalve ze weer verkopen (om de positie te sluiten).

Nu stijgt de koers naar €12000. Je sluit de positie door de BTC te verkopen, dit levert €60000 op. €50000 wordt gebruikt om de lening terug te betalen en je maakt €10000 winst. Een verdubbeling van jouw account-saldo met een koersstijging van 20%.

Was de koers echter gedaald naar €9000, dan had je de positie kunnen sluiten en €45000 uit de verkoop kunnen halen. Daar moet nog €5000 bij vanuit jouw margin, waardoor je nog maar €5000 over houd. Een 50% daling dankzij een koersdaling van 10%. Daalt de koers nog verder voordat je de positie sluit, dan doet de exchange dit automatisch om te voorkomen dat jouw saldo negatief wordt.

Een valuta, die je niet wil/hebt, shorten

Stel je gelooft niet in het nut van Bitcoin en vermoed dat de koers sterk zal gaan dalen. Als je Bitcoin in bezit hebt, dan zou je deze kunnen verkopen om later goedkoper weer terug te kopen. Maar je bezit geen Bitcoin, dus dat is niet mogelijk. Je hebt enkel Euro’s in jouw account.

Met een margin-trade kan je BTC lenen om deze te verkopen voor EUR. De koers daalt en je koopt de Bitcoins terug en sluit de positie. Het overschot aan Euro’s is voor jou. Of, de koers daalt niet en je bent gedwongen om de BTC tegen een hogere prijs terug te kopen. De Euro’s in jouw account worden gebruikt om het verschil goed te maken.

Een positie in een ander paar dan de margin

Je hebt enkel Euro’s in jouw account, maar je vermoedt dat LTC binnenkort sterk gaat stijgen ten opzichte van BTC. Je weet echter niet wat beide valuta’s gaan doen ten opzichte van de Euro, dus direct LTC kopen voor jouw EUR is niet wat je wil.

Je kan nu een margin-trade maken waarin je BTC leent en die gebruikt om LTC te kopen. Later verkoop je de LTC, betaal je de BTC terug en incasseer je de winst of het verlies. Afhankelijk van de exchange wordt de winst uitbetaald in BTC of worden de verdiende BTC direct omgewisseld voor EUR, de valuta van jouw onderpand.

Op deze manier is het mogelijk om in te spelen op koersveranderingen van een valuta-paar zelfs al heb je geen van beide valuta’s in bezit.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!