Coinbaas

Pump & Dump

Wij van Coinbaas zijn tegen de Pump & Dump tactiek! De mensen die het opzetten, stelen het geld van de mensen die te laat instappen.

Pump en Dump (P&D) is een tactiek die onder andere wordt toegepast bij cryptovaluta.

De meerderheid van de mensen en of traders is van mening dat de markt(en) willekeurig bewegen en dit gecreëerd word door alle traders/personen samen. Echter blijkt de werkelijkheid iets anders te liggen. Een groot deel van de markten worden deels gemanipuleerd door de overheid middels wetten en regels. Daarbij komt dat insiders de markt controleren en manipuleren door de prijs van het “product”  te wijzigen d.m.v. verkoop of koop in grote getalen. Tevens bestaat er ook een andere vorm van manipulatie die ook in de crypto wereld een belangrijke rol speelt, namelijk nieuwsmanipulatie. Deze vorm van manipulatie zien we ook bij aandelen, obligaties, grondstoffen.

De meeste individuen traden in een markt met maar een doel en dat is winst maken. Het vraagstuk hierbij is natuurlijk; wanneer koop je en wanneer verkoop je. Koop je nu te duur, of moet je juist wel nu kopen. In principe maakt dit niet uit als er een Pump en Dump (P&D) wordt georganiseerd. De redenatie hiervan is vrij simpel. Als ik nu goedkoop koop en verkoop dankzij de pump met >40% winst verkoop, is de pump gelukt. Koop ik nu (te) duur en verkoop dankzij de pump alsnog met >40% winst, is de pump ook gelukt.
met andere woorden, het maakt voor een whale niet uit bij welke prijs die koopt, als hij maar duurder verkoopt. Dit geldt ook voor de andere traders, echter hebben de meeste niet ene dergelijk portfolio om een coin te laten pumpen.
– Koop hoog? Verkoop hoger!
– Verkoop laag? Koop lager!

Een P&D bestaat uit de volgende stappen:

1: Positie opbouwen
2: Prijzen drukken
3: Test pump
4: Werkelijke pump
5: Shakeouts
6: Dump
7: Distributie

Positie opbouwenHet doel hier van is om een groot marktaandeel te bemachtigen van de desbetreffende coin. De meest voorkomende methode bestaat uit micro-aankopen. Hier worden veel orders ingezet waarbij er kleine aantallen worden gekocht zodat het niet direct opvalt en dus ook niet de prijs direct opdrijft. Micro-aankopen worden vaak gedaan door bots. Dit is zichtbaar als het orderbook geopend wordt. Dan worden er kleine hoeveelheden per seconde gekocht, vaak ook op een specifieke prijs in een rap tempo achter elkaar. 

Prijzen onderdrukken
Als de whales een groot marktaandeel van de desbetreffende altcoin bezit of koopt dan word de prijs automatisch hoger. Logischerwijs is dit iets wat men op dat moment niet wilt. Om dit tegen te gaan worden er grote sellorders (sellwalls) geplaatst waardoor de prijs niet omhoog kan knallen. De whales proberen dan alle laatste beetjes te kopen voor de sellwalls. Tevens kunnen onervaren traders hierdoor gelokt worden om hun munten vlak voor de sellwall te verkopen. Dit is dan precies wat de whales willen.

Testpump
Voordat de werkelijke pump plaats gaat vinden, willen de whales eerst de markt testen. Hiermee wordt gecontroleerd of zij absolute controle hebben over de markt. Tijdens de testpump wordt ook duidelijk waar de volgende resistance zou zijn. Tevens krijgen de whales grofweg een idee waar de weak-hands zich bevinden. Hier hebben de whales over het algemeen een hekel aan. Waarom? Deze weak-hands bewegen niet mee op de manier hoe de whales dat willen. Zij willen natuurlijk alleen hun eigen coins tijdens de pump verkopen.  

Shakeouts
Shakeout is een opzettelijk geforceerde prijsreactie, waarvan het doel is dat de openbare verkoop wordt gestimuleerd zodat de weak hands gaan verkopen omdat de prijs zakkende is.  Dit is het meest agressieve deel in het wegvagen van weak hands van hun posities. Soms tijdens een shakeout, kunnen whales zo agressief zijn dat zij de prijzen zo ver naar beneden drukken dat het onder hun eigen kostprijs ligt. Maar zoals in het begin geschreven is dit geen probleem. Een shakeout is wel degelijk wat anders dan een testpump waarbij de whales liever geen verkoop zien van reguliere traders.  

Werkelijke pump
De term verklaart vrijwel alles. Wanneer weak-hands zijn uitgestapt, en we hebben het marktaandeel dat we verwachten, zijn ze klaar om massaal te kopen en te pumpen. Dit gebeurd vaak met behulp van bots om zo de prijs/volume omhoog te stuwen en andere traders/bots te triggeren.

De dump!
Dit is de laatste fase van de P&D. Hier wordt zoveel mogelijk winst gepakt. Er zijn hier meerdere strategieën in mogelijk. –          Micro verkopen; dit gaat nagenoeg op dezelfde manier als het micro aankopen bij positie opbouwen–          Exit tijdens de pump; hier verkoopt men in hun eigen buywalls om zo de prijs en volume omhoog te drukken. Hier zullen andere traders en bots door getriggerd worden en zal de menigte volgen. Precies op het moment wanneer de whales merken dat de menigte zich er mee bemoeit wordt er massaal gedumpt op de menigte.-          Massaal dumpen in buywalls. 

Distributie
Distributie van aantallen wordt gedaan om de overgebleven coins en profit te verdelen. Een pump wordt vaak met meerdere whales georganiseerd. Omdat men tegelijk koopt en/of verkoopt zullen sommige whales lager verkopen dan andere. Men kan immers nooit zulke hoeveelheden voor dezelfde prijs verkopen. Het toewijzen en/of herdistributie van coins/vermogen wordt meerdere malen per P&D gedaan.  

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!