Coinbaas
Home » Relatieve Strenght Index (RSI)

Relatieve Strenght Index (RSI)

Wat is de Relative Strenght Index (RSI)
De RSI geeft in feite aan wat de koopkracht is bij een desbetreffende prijs. Hieruit kan je afleiden of er relatief veel wordt gekocht voor een specifieke prijs of dat er steeds minder wordt gekocht. Het beste is om de RSI trend te schermen met de prijs. Je kan dan hieruit bijvoorbeeld afleiden of er steeds meer wordt gekocht bij een zakkende prijs (divergence). De RSI index bestaat uit een overbought en oversold zone. En eigenlijk dus ook een neutrale zone.

Overbought

De overbought zone die wij gebruiken is van 65 – 85 procent. In bovenstaande afbeelding wordt dit weergegeven door de bovenste lichtgrijze balk.


Oversold

De oversold zone is geldig van 20 – 45 procent. Hier spreken we over de onderste grijze balk.


Divergences

                           Bearish                                Bullish

Bullish divergence/Bearish divergence
Bij een bullish divergence maakt de prijs lower lows terwijl de RSI higher lows maakt. Je kan het interpreteren alsof er steeds meer mensen bereid zijn te kopen tegen de huidige/zakkende prijs. Bij een bearish divergence maakt de prijs highers highs terwijl de RSI lower highs maakt. Dit houdt dus in dat zodra de prijs hoger wordt, er minder wordt gekocht. De uptrend zwakt af.

                                Bearish                                Bullish

Bullish/bearish hidden divergence
We spreken van een bullish hidden divergence als de prijs higher lows maakt en de RSI lower lows. Bij een bearish hidden divergence is dit het tegenovergestelde. De prijs maakt lower highs, de RSI maakt higher highs. Een hidden divergence wordt over het algemeen gezien als een minder sterke divergence ten opzichte van de regular divergence
                            Bearish                                Bullish

Exaggerated divergence is vaak een contra trend of reversal van een trend. Dit is goed te herkennen aan dat de prijs een zogeheten double top of double bottom maakt. Waarbij de RSI als het ware een voorteken kan geven. Bij een bearish divergence betekend dit dat er een double top ontstaat met lower high te zien op de RSI. Bij een bullish exaggerated divergence zie je dat het vaak gepaard gaat met een double bottom waarbij de RSI juist een higher low maakt. Het lijkt er dan op dat we een (tijdelijke) bodem gevonden hebben waarna een trend reversal kan ontstaan.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!