Coinbaas
wallet
Home » Nieuws & Artikelen – Cryptocurrency » Uitleg: Soft-en Hardware wallets

Uitleg: Soft-en Hardware wallets

Hoe kan je cryptocurrencies bewaren?

 

Voordat je aan de slag gaat met het investeren in cryptocurrencies is het raadzaam om te weten op welke manieren je cryptos kunt bewaren. Het opslaan van cryptos kan namelijk op verschillende manieren, ieder met eigen voor- en nadelen. In dit artikel maken wij de wereld van het bewaren van cryptocurrencies inzichtelijker voor jou.

Wallet

Om cryptocurrencies (zoals Bitcoin) te bewaren heb je eerst een plek nodig om deze op te slaan. De plek waar je cryptos opslaat heet een “wallet” (portemonnee). Maar dit is niet een portemonnee zoals die waar jij jouw geld in bewaart, cryptocurrencies zijn namelijk geen fysieke munten. Cryptocurrencies bestaan eigenlijk uit “private keys”. Private keys zijn stukjes geheime code (privé sleutels). Iedere crypto wallet bevat één of meer private keys die worden opgeslagen in jouw wallet. De private keys zijn wiskundig gerelateerd aan alle cryptocurrency adresssen die gegenereerd zijn voor de wallet. Door deze private keys kan je jouw cryptocurrencies uitgeven.

Dit zijn de verschillende type crypto wallets:

  • Website wallet (online bewaren)
  • Software wallet (op je computer of smartphone bewaren)
  • Paper wallet
  • Hardware wallet
  • Overige hardware opslag

Om te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende wallets leggen we eerst nog iets uit over blockchain.

 

Blockchain technologie

Met private keys krijg je dus toegang tot cryptocurrency adressen op de blockchain en de bijbehorende cryptos op die adressen. Het is belangrijke dat dit goed gebeurt, want het verliezen van private keys kan tot verlies van cryptocurrencies leiden.

Iedere cryptocurrency heeft een eigen blockchain. Een blockchain bestaat uit een keten van in de computer of op internet vastgelegde en samengevoegde gegevens (bijvoorbeeld de volledige transactiegeschiedenis van Bitcoin). Deze samengevoegde gegevens heten blokken (blocks). De keten van al deze data wordt bepaald door de volgorde waarin de transacties zijn uitgevoerd en de blocks dus als een ketting (chain) aan elkaar zijn toegevoegd.

Het bijzondere van de blockchain is dat het systeem geen centrale autoriteit vereist en bij voorkeur ook niet heeft. Doorgaans bestaat een blockchain dan ook uit het totaal aantal nodes (computers binnen een blockchain netwerk die overal vandaan kunnen deelnemen) die alle transacties op de blockchain valideren. Alle nodes zijn akkoord over de status van de blokken en daarmee over welke private keys bij welke adressen horen. Hierdoor is het vervalsen van vastgelegde gegevens niet mogelijk door één centraal punt te corrumperen.

 

Een online of een offline wallet?

Online wallets zijn alle wallets die online staan opgeslagen of op een manier in contact staan met het internet. Denk hierbij aan exchange platformen, online wallets bij websites, of wallets voor op je computer of smartphone. Online wallets vallen allemaal onder de categorie “hot wallets” (hete wallet), een verwijzing naar de actieve verbinding die de wallet heeft met het internet.

Offline wallets zijn alle wallets die offline staan opgeslagen en op geen manier in contact staan met het internet. Denk hierbij aan hardware wallets, paper wallets en computer hardware (zonder internet connectie). Offline wallets vallen onder de categorie “cold wallets” of “cold storage”, een verwijzing naar de ontbrekende internetverbinding die de wallet heeft.

Cold storage is veruit de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren en iedere crypto-belegger doet er verstandig aan om vanaf het begin deze manier van bewaren te gebruiken.

 

Ben jij de eigenaar van jouw cryptocurrencies?

Als je private keys offline bewaart dan heb jij zelf de volledige controle over jouw cryptocurrencies op de blockchain. Dit brengt ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee, maar bij correct handelen kan er weinig fout gaan. Hoe zorgvuldiger private keys worden opgeslagen hoe onwaarschijnlijker dat deze iets overkomt.

Bij het online bewaren van private keys, zoals bij een exchange platform of een andere online wallet, dan zijn private keys in het beheer bij deze derde partijen. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee omdat je nooit zeker weet wat de exacte motivaties van deze platformen zijn en de mensen die daar werken. Er kunnen mogelijk kwalijke bedoelingen in het spel zijn of deze kunnen gaandeweg ontwikkelen. Ook zijn online platformen, vooral exchanges, het doelwit geweest van grote hacks waarbij tientallen miljoenen dollars aan cryptocurrencies zijn buitgemaakt.

Crypto-beleggers doen er dus verstandig aan om voor cold-storage te kiezen en zelf in beheer te zijn van de private keys.

De verschillende crypto wallets

Online of offline, en zelf in beheer van private keys of het beheer aan derde partijen overlaten. Nu jij meer weet over de basisprincipes van wallets kunnen we verder inzoomen op verschillende wallets.

Hardware wallets

Hardware wallets zijn geavanceerde computer hardware apparaatjes met een schermpje, PIN-code vergrendeling, knopjes en cryptografisch versleutelde chip-sets. Het gebruik van een hardware wallet wordt als de veiligste en gebruikersvriendelijkste manier gezien om zelf private keys te beheren. Bij deze vorm van cold storage verlaten de opgeslagen private keys nooit het apparaat en de beveiligde chip-sets zorgen ervoor dat deze ook nooit in direct contact staan met het internet.

 

Hardware wallets zijn uitzonderlijk veilig omdat ze niet gehackt kunnen worden. Daarnaast zijn de apparaatjes uitgerust met een paper wallet back-up techniek (een 12- of 24-woordige recovery seed). Met deze back-up kan de eigenaar (maar in principe iedereen die deze recovery seed in handen krijgt) toegang verkrijgen tot zijn of haar private keys. Dit kan uitermate handig zijn bij verlies, diefstal of defect van de hardware wallet. Het veilig bewaren en met niemand delen van deze seed is dan ook noodzakelijk.

Dit zijn de populairste hardware wallets:

  • Ledger Nano S
  • TREZOR One
  • KeepKey

Als je cryptocurrencies bewaart op een hardware wallet moet je deze altijd bij de hand hebben als je cryptos wilt versturen vanaf je apparaat. Een hardware wallet kan veilig gebruikt worden met iedere computer als je daarop de software van de fabrikant van de hardware wallet installeert. De apparaatjes kunnen zelfs gebruikt worden op geïnfecteerde computers. Deze apparaatjes kosten een klein bedrag om aan te kopen maar echte coinbazen kunnen niet zonder.

Waar koop ik betrouwbaar een hardware wallet?

Koop een hardware wallet altijd bij een geautoriseerde reseller. Neem eens een kijkje bij de heren van Hardware Wallet Shop. Zij waren de eerste officiële hardware wallet reseller in Nederland en zijn een officieel erkent Ledger, Trezor en KeepKey verkooppunt. Zij staan ook vermeld op de website van de fabrikanten als officiële reseller en staan daarmee onder toezicht om betrouwbare producten te leveren. Ze helpen klanten graag en snel via de telefoon, chat, en mail, en hebben daarnaast duidelijke handleidingen en video’s op hun site staan waarin ze alle handelingen van verschillende apparaten toelichten.

ledger

Lezers van de Coinbaas community krijgen met onderstaande kortingscode 5% korting op hun bestelling.

Coinbaas5

Exchange en Online wallet

Je koop cryptocurrencies meestal aan via een exchange en het is erg makkelijk om je coins daar vervolgens te laten staan. Als je dit doet dan zijn jouw private keys in beheer bij deze exchange die gebruik maken van geïntegreerde online wallets op hun platform. Hiermee plaats je dus je volledige vertrouwen in het platform in om jouw private keys veilig te bewaren.

Als je cryptocurrencies op de exchange laat staan en de inloggegevens bij de hand hebt dan kan je vanaf iedere computer toegang verkrijgen tot jouw wallet. Daarom is dit één van de gemakkelijkste manieren om cryptocurrencies te beheren. Alleen zijn er wel risico’s. Exchanges kunnen gemanipuleerd, gehackt, stopgezet of aangevallen worden. Op deze manier zijn eerder grote exchange platformen gehackt geweest. Doorgaans is het dan ook raadzaam om alleen kleine bedragen aan crypto bij deze platformen te laten staan.

 

Software wallet

Dit zijn wallets die je download en installeert op je computer of smartphone. Hiermee zijn dit dus “hot wallets”, net als een exchange of online wallet. Bij sommige software wallets krijg jij wel zelf de private keys in beheer, maar dit is meestal niet het geval. Daarnaast blijft het risico dat je private keys staan opgeslagen op een apparaat met een internetverbinding.

Bij een software wallet gaat het beheren van je cryptocurrencies via je eigen smartphone of computer. Afhankelijk van welke software wallet je gebruikt en op welk medium je deze kunt gebruiken heb je dus altijd toegang tot je coins als jij jouw smartphone of computer bij de hand hebt.

Software wallets zijn veiliger dan exchanges en online wallets, maar zijn zeker niet risicoloos. Het kan altijd gebeuren dat je computer/smartphone defect gaat of dat je deze verliest. Daarnaast kan een ontwikkelaar de ondersteuning plots stoppen en je computer gehackt of geïnfecteerd worden. Deze oorzaken kunnen jouw beheer van je private keys in gevaar brengen, en daarmee jouw investering. Er ontbreken ook gemakkelijke back-up mogelijkheden.

 

 Paper wallet

Een paper wallet is eigenlijk gewoon een stuk papier waarop je jouw private key en publieke adressen opschrijft en vervolgens veilig bewaart. Dit type wallet is in de basis veiliger dan online wallets maar is zeker niet gebruiksvriendelijk. Iedere keer moet je met dit stuk papier in de weer om je cryptocurrencies te raadplegen. Door deze gegevens handmatig in te voeren op je computer zit er ook een zwakke schakel in deze manier van cold storage. Ook is papier kwetsbaar voor elementen en scheuren en zijn er geen manieren om je private keys te herstellen bij verlies van je paper wallet als je hier geen kopie van hebt gemaakt op andere plekken.

 

 Computer hardware opslag (USB, computer, etc.)

Na hardware wallets en paper wallets is dit de veiligste manier om private keys te bewaren. Je bewaart je private keys en publieke adressen op een computer hardware apparaat dat nooit of nauwelijks in contact heeft gestaan met het internet. Wel ontbreekt het bij deze wallet aan gebruiksgemak en een overzichtelijke user-interface om snel en overzichtelijk de balans van jouw cryptocurrencies te raadplegen, of transacties te verzenden en ontvangen. Deze methode raden we alleen aan voor mensen die veel technologische vaardigheden hebben en geen hardware wallet willen kopen.

 

 Ons advies

Geef NIEMAND toegang of beheer over jouw private keys of de backup mogelijkheden hiervan. Als je deze al wilt delen doe dit dan alleen met jouw meest dierbaren. Wij raden het bewaren van grote hoeveelheden cryptos in online web wallets, op exchanges, en software wallets sterk af. Gebruik deze diensten alleen met kleinere bedragen om eventueel wat kleinere transacties snel te kunnen verrichten in geval van nood. Iedere serieuze crypto-belegger moet aan een hardware wallet denken.

De beste manier om volgens ons om te gaan met je private keys (en dus cryptocurrencies) is dan ook een combinatie tussen een hardware wallet en een enkele hot wallet. Als je met grotere bedragen crypto aan de slag wilt dan stuur je deze eerst vanaf je hardware wallet naar een online handelsplatform. Zodra je vervolgens al jouw transacties hebt afgerond stuur je de meerderheid van je crypto die je niet direct meer wilt gebruiken terug naar je hardware wallet. Aangezien hardware wallets doorgaans minder dan €100 kosten is dit het meer dan waard om de veiligheid van jouw cryptocurrencies te waarborgen; in een beetje bull run verdient een coinbaas natuurlijk een veelvoud hiervan.

 

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!