Coinbaas
Home » Wat is Blockchain?

Wat is Blockchain?

In 2008 publiceert Satoshi Nakamoto een wetenschappelijk artikel waarin hij het concept van bitcoin beschrijft. In het artikel wordt beschreven hoe er via een peer to peer connectie transacties worden goedgekeurd en vastgelegd in een digitaal grootboek de Blockchain.

Wat is Blockchain?

De blockchain is eigenlijk de complete datastructuur achter Bitcoin. Je moet het zien als een digitaal grootboek waar alle transacties in worden bijgehouden. Een grootboek is niets meer dan een lange lijst waarin gegevensmutaties worden bijgehouden en zijn de fundering van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen.

Al jaren lang zijn we voor het beheer van deze ”grootboeken” afhankelijk van een derde partij. Databases worden op een centrale plaats opgeslagen en beheert. Het gevolg hiervan is dat het gebruik van deze databases en grootboeken permissie vereist van de beheerders. Hierbij is een zekere vorm van vertrouwen vereist in de beheerder. Gaat deze veilig met de gegevens om, worden alle gegevens juist bijgehouden en bestaat deze instantie morgen nog wel? Zoals je wel ziet is dit systeem erg fraude gevoelig en gebouwd op vertrouwen.

Daarnaast zijn centrale databases niet makkelijk op andere systemen aan te sluiten zonder dat de veiligheid op het spel staat. Als men van ABN Amro naar Rabobank geld overmaakt komt de Nationale bank hier als tussenpersoon aan te pas, wat tijd en geld kost maar ook fraudegevoelig is. Bij blockchain is dit anders. De blockchain is decentraal en open. Dit wil zeggen dat er niet een bedrijf of eigenaar is. Het is een peer to peer netwerk waar iedereen aan kan deelnemen en waar alle deelnemers het netwerk samen laten draaien.

Blockchain technology isn’t just a more efficient way to settle securities. It will fundamentally change market structures, and maybe even the architecture of the Internet itself. ~ Abigail Johnson

Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Zoals al eerder benoemd is de blockchain eigenlijk het digitale grootboek van bitcoin. De blockchain bestaat zoals de naam al zegt uit blocks. Deze gigantische ketting van blocks vormt alle transacties tussen bitcoin adressen. Bitcoin adressen worden willekeurig gegenereerd in de vorm van een reeks cijfers en letters, zoals 1ELUK1j4M3y2nbEjbirqGsekyD22ZDRszQ. Het voordeel hieraan is, dat ze in tegenstelling tot normale bankrekeningen anoniem te openen zijn. Om de rekening te beveiligen stelt de eigenaar een privatekey in. Met deze key is het mogelijk voor de eigenaar om de rekening te openen en transacties te kunnen uitvoeren. Wanneer iemand een transactie uitvoert begint het technische gedeelte van de blockchain. De transactie belandt met andere transacties in de blockchain en wordt ingedeeld in een block. Deze block word door middel van de peer-to-peer structuur gecontroleerd door de miners.

 

“De blockchain bij Bitcoin werkt volgens het Proof of Work principe. Dit wil zeggen dat de zogeheten miners door middel van een opensource software hun computers ingewikkelde algoritmes laten oplossen en zo de transacties goedkeuren. Hiervoor krijgen zij een beloning. Of beter gezegd als je je computer of mining-hardware inzet voor mining maak je kans op een beloning.”

 

Wanneer de miners een transactie goedkeuren wordt deze vastgezet in de blockchain. Wanneer een transactie is afgekeurd, wordt deze geweigerd voor registratie in de blockchain. Het mooie aan dit systeem is dat er alleen nieuwe blocks aan de chain kunnen worden toegevoegd. Elke transactie word namelijk gekoppeld aan een eerder gemaakte transactie in blockchain welke versleuteld zijn en niet meer aan te passen. Hierdoor is het systeem niet te hacken. Iedereen kan alle transacties inzien maar om zelf een bitcoin uit te geven moet je in de blockchain kunnen aantonen dat je deze bitcoin eerder van iemand heb ontvangen. Dit aantonen kan alleen met je private key. Je private key staat opgeslagen in je “wallet”.

Join onze groepen op Telegram voor updates, analyses en speculaties!

24/7 Marktupdates kanaal

Telegram-groep-bitcoin-cryptocurrency-miljonairs-rijk-worden
                    24/7 update channel!
Telegram-groep-bitcoin-cryptocurrency-miljonairs-rijk-worden
24/7 groepsgesprek. Geen gezeik allemaal rijk groep!

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!