Coinbaas

Mining

In de uitleg van de Blockchain is het al deels besproken. Een goed beeld van de Blockchain is essentieel om het minen goed uit te kunnen leggen. In dit artikel willen wij iets dieper ingaan op minen in het algemeen.

Elke dag vinden er miljoenen coin transacties plaats. Deze transacties dienen te worden bijgehouden en gecontroleerd in de blockchain. Anders weet niemand wie er heeft betaald en of diegene wel de bitcoins (of andere coins) bezit die hij verstuurt. In een ‘block’ moeten de transacties binnen een bepaalde tijd worden verzameld. Het is de taak van de miners om dit vast te leggen.

 

 

“Bitcoin seems to be a very promising idea. I like the idea of basing security on the assumption that the CPU power of honest participants outweighs that of the attacker. It is a very modern notion that exploits the power of the long tail.” Hal Finney

Het minen gebeurd op computers met speciale mining-hardware. Constant zijn de computers bezig met het oplossen van ingewikkelde rekensommen. Dit vergt veel stroom. Het Bitcoin netwerk gebruikt nu ongeveer 29TWh, dat is ongeveer 0.13% van het globale energieverbruik. Dat lijkt misschien niet veel maar het is meer dan bijvoorbeeld Nigeria of Ierland! En dan hebben we het nog niet over het mining-stroomverbruik van alle andere cryptocurrencies.

Satoshi Nakamoto heeft iets uitgevonden om mensen aan te zetten tot minen. Er staat namelijk een beloning op het minen. Miners die hun computer inzetten voor het vastleggen van transacties, maken in het geval van Bitcoin kans op een beloning ter waarde van 12,5 Bitcoins. De computer die als eerst een lastige rekensom oplost, krijgt deze beloning. Deze manier van minen wordt Proof of Work genoemd (PoW). Niet alleen bitcoin werkt volgens deze mining manier, maar ook Ethereum en Dash gebruiken Proof of Work (PoW).

Naast PoW bestaat ook Proof of Importance (PoI) en Proof of Stake (PoS).

In 2014 werd met de komst van Blackcoin de Proof of Stake geïntroduceerd. Omdat de wiskundige formules voor het minen van bitcoins steeds lastiger werden. En hierdoor steeds langzamer en duurder werd kwam PoS als een oplossing. Door middel van het staken (inzetten) van je eigen coin kan je een nieuwe block oplossen. Voorbeelden van cryptocurrencies die PoS gebruiken zijn Lisk, Stratis, Peercoin en Bitshares.

Maar hoe werkt het nu precies?

Bij PoS kan je ervoor kiezen om je coins in een ‘stake’ te plaatsen, zodat je kunt gaan staken. Deze coins plaats je vast in een wallet of (master)node. Vervolgens kan je met deze coins niks tot er een minimaal aantal ‘Blocks’ zijn opgelost. Dit verschilt echter van coin tot coin. De afspraak met het netwerk is: je keurt automatisch transacties valide die valide zijn, het netwerk zelf controleert dit vervolgens. Indien je express een invalide transactie hebt goedgekeurd en het netwerk detecteert dit. Ben jij je gehele stake kwijt.

Je wallet/node zal dus online moeten zijn voor staking. Uiteraard kan je deze coin ook bezitten zonder deze te ‘staken’.

 

 

 

 

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!