Coinbaas
Home » Wat is Blockchain? » Smart contract, wat is het?

Smart contract, wat is het?

In de cryptowereld horen we steeds meer over smart contracts. Bij zo’n begrip verwacht je een contract in de letterlijke zin van het woord, maar toch is het niet direct een contract. Het is meer een computerprogramma dat voorwaarden checkt. Hoe een smartcontract precies werkt en voor welke toepassingen we het kunnen gebruiken, wordt in dit artikel uitgelegd.

 

Wat is een smart contract?

Je kunt een smart contract het best zien als een soort geprogrammeerde overeenkomst, die is vastgelegd in een blockchain. Vroeger gingen we langs de notaris om een papieren contract op te stellen. De notaris is bij een smart contract overbodig; de geldigheid van het contract wordt gecontroleerd door de blockchain.

Een smart contract wordt uitgevoerd door een decentraal netwerk. Dat netwerk houdt zich aan geprogrammeerde regels en afspraken. Het contract werkt dan als transactie protocol, die  de voorwaarden van het contract uitvoert. Alle nodes op het decentrale netwerk volgen de verrichtingen. Een voordeel is dat deelnemers van het contract de code wel kunnen inzien, maar de uitvoering ervan niet meer kunnen veranderen.

Een voorbeeld van een decentraal netwerk is Ethereum. Op Ethereum (ETH) zijn bijvoorbeeld de ERC-20 tokens gemaakt door middel van smartcontracts. Een groot aandeel van de gehele marktcapitalisatie van de cryptocurrency markt is dus onderheven aan een of ander smart contract.

Een contract programmeren

Misschien is het begrip ‘smartcontract’ nu nog wat abstract. Laten we dat verhelderen. Belangrijkere voorwaarden die aan een transactie verbonden zijn, zijn vastgelegd in een code van een soort computerprogramma. Het programma checkt de regels die met elkaar zijn afgesproken en worden uitgevoerd.

Een dergelijk contract is nuttig voor de veiligheid. We stellen een smart contract op als we bijvoorbeeld iemand niet helemaal vertrouwen.

smartcontracts

Drie eigenschappen

Waarom is een smart contract nu zo’n goed idee? Dat komt doordat het drie belangrijke eigenschappen heeft.

 

1. Autonomie

Allereerst kan een smart contract helemaal zelf werken. Het contract werkt dus autonoom. Wanneer er afspraken worden vastgelegd in een smart contract, komt er geen derde partij (zoals een notaris) bij kijken om te controleren en ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.

Vergelijk een smart contract maar met een soort rechtbank die altijd online is en waar de rechters altijd aanwezig zijn. Deze online rechtbank heeft alleen geen mogelijkheden tot hoger beroep, want de regels zijn nu eenmaal van tevoren met elkaar afgesproken.

 

2. Decentralisatie

Ten tweede is een smart contract volledig gedecentraliseerd. Dat houdt in dat het contract door iedere deelnemer op de blockchain wordt opgeslagen. Iedere transactie wordt geregistreerd. Daardoor zien alle deelnemers er automatisch zelf op toe dat de voorwaarden die in de code zijn opgenomen worden nageleefd.

Dankzij decentralisatie is er geen derde partij nodig die het contract bewaard. Er is geen mens nodig die het contract controleert en er toezicht op houdt. Dat doen alle deelnemers zelf. Als een deelnemer probeert te knoeien met een contract, gaat de transactie van zijn of haar kant niet door.

 

3. Externe objectieve bron

De laatste belangrijk eigenschap: een smart contract maakt gebruik van een zogenaamde ‘externe objectieve bron’. Op basis van deze bron wordt beoordeeld of aan de afspraken is voldaan. Deze databron bepaalt vervolgens wat er nu verder moet gebeuren.

Stel je voor dat je met een vriend een voetbaluitslag voorspelt. Daarvan staan de cijfers vast: de score wordt achteraf nooit meer aangepast. Er zijn op het internet veel websites te vinden die op een betrouwbare manier de uitslagen verzamelen. Zo’n website kan dienen als externe objectieve bron.

 

De toepassing van een smart contract

Wat kunnen we nu met deze smart contracts? Wij zien vooral mooie kansen voor de verzekeringswereld. Waar nu nog veel geld wordt verloren met handmatige, papieren administratie, zou een smartcontract besparend kunnen werken.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een frisdrankautomaat in de sportkantine: een bepaald drankje is bijna op. In het smart contract staat dat er een bepaald aantal producten in het apparaat moet zitten en dat er betaling geschiedt zodra het apparaat wordt bijgevuld. Zitten er minder producten in, dan wordt er automatisch een nieuwe lading drankjes besteld. Zodra het apparaat is bijgevuld, wordt er automatisch betaald.

Kortom: er zijn aardig wat toepassingen voor smart contracts te bedenken. Daar wordt het leven weer een stukje gemakkelijker van. Op SmartContract.nl kun je dagelijks terecht voor nieuwsartikelen omtrent smart contracts.

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!