Coinbaas
Home » Wat is Blockchain? » Altcoins & Tokens

Altcoins & Tokens

Altcoins

Afgezien van de Bitcoin, zijn er nog honderden verschillende cryptocurrencies. De verzamelnaam van deze coins noemt men alternatieve coins oftewel altcoins. De meeste altcoins zijn niet meer dan clones van de bitcoin. Bitcoin was de eerste cryptocurrency, Namecoin was de tweede cryptocurrency en daarmee de eerste altcoin. Verschillende altcoins bieden een meer veelzijdige programmeertaal om applicaties op te bouwen, terwijl anderen nog meer privacy bieden in vergelijking met Bitcoin.

Tokens

Bij ICO’s worden voor het financieren van projecten vaak crypto-tokens uitgegeven. Deze crypto-tokens hebben eerder het karakter van virtuele effecten. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blokketen en smart contract volledig geprogrammeerd om o.a. een uitbetaling te geven wanneer het project winst oplevert. De werking van een ICO en crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Een crypto-token is vaak geprogrammeerd voor een bepaalde doelstelling en kan andere eigenschappen hebben dan alleen maar te fungeren als een digitaal effect.

Het maken van tokens is een veel eenvoudiger proces omdat je de codes van een bepaald protocol niet hoeft aan te passen. Het enige dat je moet doen, is een standaardsjabloon op de blockchain volgen – zoals op het Ethereum- of Waves-platform – waarmee eigen tokens gemaakt kunnen worden. Deze functionaliteit voor het maken van tokens wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van slimme contracten; programmeerbare computercodes die zichzelf kunnen uitvoeren en waarvoor geen derde partijen nodig zijn.

Zo zijn alle ERC20 Tokens ‘draaiende’ op het Ethereum netwerk / Blockchain. Diverse andere platformen hebben ook hun eigen Tokens. Bijvoorbeeld Redpulse (RPX) op de NEO Blockchain.

 

JOIN ONZE COMMUNITY!

Stay up-to-date!